Kymmenen käskyä sanatarkasti Raamatun mukaan

Kymmenen käskyä on kirjoitettu kahdessa hieman erilaisessa muodossa ( 2. Moos. 20: 1 - 17 ja 5. Moos. 5: 5 21) Vanhaan testamenttiin. Kun näitä käskyluetteloita tutkii, voi havaita että suomalaisten normaalisti osaama käskyluettelo on yhdenlainen tulkinta näistä käskyistä. Tässä tulkinnassa näkyvät esimerkiksi Lutherin korostukset.


5. Moos. 5: 5 - 21 (rinnakkaiskohta 2. Moos. 20: 1 - 17)
"Näin Herra puhui:
6. "'Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta.
7. "'Sinulla ei saa olla muita jumalia.
8. "'Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla. 9. Älä kumarra äläkä palvele niitä, sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala. Aina kolmanteen ja neljänteen polveen minä panen lapset vastaamaan isiensä pahoista teoista, vaadin tilille ne, jotka vihaavat minua. 10. Mutta polvesta polveen minä osoitan armoni niille tuhansille, jotka rakastavat minua ja noudattavat minun käskyjäni.
11. "'Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka käyttää väärin hänen nimeään.*
12. "'Pidä lepopäivä mielessäsi ja pyhitä se, niin kuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt. 13. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi, 14. mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä, et sinä eikä sinun poikasi eikä tyttäresi, orjasi eikä orjattaresi, härkäsi, aasisi eikä mikään muu juhtasi eikä yksikään muukalainen, joka asuu kaupungissasi. Näin sinun orjasi ja orjattaresi saavat levätä kuten sinä itsekin. 15. Muista, että itse olit orjana Egyptissä, kun Herra, sinun Jumalasi, kohotti voimakkaan käsivartensa ja johdatti sinut sieltä pois. Sen tähden Herra, sinun Jumalasi, käski sinun viettää lepopäivää.
16. "'Kunnioita isääsi ja äitiäsi, niin kuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt, että saisit elää kauan ja menestyisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.
17. "'Älä tapa.
18. "'Älä tee aviorikosta.
19. "'Älä varasta.
20. "'Älä todista väärin toista ihmistä vastaan.
21. "'Älä tavoittele toisen vaimoa. Älä myöskään havittele toisen taloa, peltoa, orjaa tai orjatarta, älä hänen härkäänsä, älä hänen aasiaan äläkä mitään, mikä on hänen.'